2024. február 19., hétfő

Karantén után bandázás - autista gyerek közösségben, általános 3. osztály - kezelés #22

2021 ősze és az integrált általános iskola harmadik osztálya jön az öngyógyulási - felzárkózási folyamatunkról szóló beszámolóban. Itt kezdtem igazán fellélegezni, hogy ez az egész komplex holisztikus szemléletű kezelés jó lesz és hosszú távon is működni fog. Habár még minden nap rácsodálkoztam, hogy tényleg az történik-e velünk, ami történik. Hogy nem képzelődöm, és tényleg sima iskolába tud járni, és hogy most már mennyire „el is bandázik” az osztálytársaival (így van az autista gyerek közösségben igazán). Azok után, illetve dacára annak a horrornak, amit 2015-ben megjósoltak nekünk jövőképként a tünetelnyomó betegségügyi körökben. Ami a súlyos (SNI) autisták általános várható sötét jövőképe.

Komplex holisztikus oki kezelés nélkül, tünetelnyomó betegségügyi tudatmódosítással

Ekkoriban olvastam egy cikket Jaksity Györgyről, akinek mindkét fia súlyos (SNI) autista. Ha jól tudom, az egyik már csak az volt, mert sajnos huszonévesen meghalt. És a néhány oktávval való feljebbre való elköltözésig sem szokott sétagalopp lenni az élet a hivatalos tünetelnyomó betegségügyben. Sokkal inkább legális tudatmódosító Rixxlinnal kikövezett, az egész érintett családot megnyomorító, folyamatos szellemi-lelki-testi leépüléssel járó út az általános. Nem tudom, hogyan kezelték a gyerekeit, de gyanítom, hogy nem komplex holisztikus multidiszciplináris szemlélettel. Pedig ahogy értesültem, akadt olyan szemléletű orvos, aki javasolta neki ezt az utat, de sajnos nem volt rá nyitott. Sajnos ő sem tartotta lehetségesnek, hogy az ilyenkor jelenlevő sok krónikus élettani működési zavart, tünetelnyomott és megrekedt öngyógyulási folyamatot, mérgezettséget ki lehet valahogyan tisztítani az érintettekből. Pedig komplex holisztikus szemlélettel, időben elindulva ki lehet őket kitisztítani. De legalábbis enyhíteni biztosan lehet.

Na de vissza a mi dolgainkhoz! Azért írom le ezt az egészet, hogy mindez változzon!

A karácsonyi rajz, amiből városi képeslap lett

Gyerekrajz karácsonyi képeslapon egy 9 évestől,
aki néhány éve még ceruzát se volt hajlandó
a kezébe venni (ismerős fotója)
A lakhelyünkön minden karácsony előtt kapnak egy jelképes ajándékcsomagot az idősek. Ebbe bele szoktak tenni a város iskoláiban a gyerekek színes ceruzájából született karácsonyi rajzokból készült képeslapokat is. Az érintett kézügyessége ekkorra odáig jutott, hogy, mint kiderült, az ő rajzát is kiválasztották képeslapnak. Dacára annak, hogy úgy 4 éve nem gondoltam volna, hogy egyszer valaha egyáltalán fog rajzolni, még ceruzát sem volt hajlandó a kezébe venni. Ezt a fényképet a képeslapról egyébként nem is én fotóztam, hanem ismerős vette észre, hogy tényleg ott van a csomagokban.

A kézügyessége, a külalakja nemcsak rajzolásban, hanem írásban is kiemelkedően szép lett eddigre. A füzeteire azt a visszajelzést adták az iskolából, hogy példa értékűek, emiatt megmutatták őket több pedagógusnak is. És a fülbefogó angyal tanítónőnk továbbra is érzékenyített. Nagyon odafigyelt az osztály, de az egész évfolyam és alsó tagozat tisztelet- és szeretetteljes légkörére. Mindenféle esetleges kiközösítési és bántási kísérletet csírájában lekezelt.


Stresszoldó kúrákból felzárkóztatás, megelőzés

Ebben az évben már csak néhány homeopátiás, illetve Bach Rescue csepp kúrát kapott a delikvens. Nem is kifejezetten a fő tünetekre, hanem maradék melléktünetekre. Többek között az időnként újra előjövő éjjeli fogcsikorgatásra. Merthogy emögött is stresszes lelkiállapot van, amit az „áltudormányos faxság” Dr. Tinus Smits kezelési elveivel is lehet oldani... Feszülnek a rágóizmaink, amik a(z egyik, ha nem a) legerősebb izomcsoport a testünkön, és sok feszültséget tudunk bele gyűjteni. És éjjel szorítjuk össze a fogainkat a nappal minket érő stressz miatt, éjjel harapunk meg valakit, akit nappal nem sikerült, pedig megérdemelte volna. Valószínűleg ez a feszültség volt az, ami sajnos nagyrészt hozzájárult néhány tejfoga letöréséhez. De a majdani felnőtt fogak épségét is védtük a feszültségoldó megelőzéssel. 

Fáradt gőz bandázós leeresztése a parkban - (már csak enyhe) autista gyerek közösségben

A (jó)madarak felültek a ferde fára.
Falusi fejlesztés a friss levegőn, a parkban;
enyhe autista gyerek közösségben (saját fotó)
Amikor kikerültünk az ekkortájt gyakori kovidos karanténokból, spontán szokássá vált az iskolából egyszerre elhozott, kicsit ott maradó osztálytársakkal csapatosan „bandázni” a közeli park játszóterén. A gyerkőcök együtt mászókáztak, csúszdáztak, hintáztak, homokoztak, fociztak, fogócskáztak, rohangáltak, fára másztak. Ez így a lehető legjobb (természetes, falusi) fejlesztés, mozgásterápia volt a friss levegőn, megfelelő élettérben, amire minden gyereknek szüksége van. Ahogy Vekerdy Tamás szokta mondani, az egészséges gyerek estére koszos és szakadt. Mert egy gyerekfejben az agy hasonló méretű, mint egy felnőtté; ellenben a gyerektüdő jóval kisebb, mint egy felnőtté. Ezért csak sok, levegőt keringető testmozgás által tudja ellátni megfelelően vérrel és oxigénnel a relatíve nagy gyerekagyat. Természetesen vannak kivételek, például a magának való kislány, akit leültetünk a sarokba babázni és ott marad, de...

Itt értettem meg igazán, miért harcolnak annyira egy építési területért a gyerekek a Pál utcai fiúk című regényben. Szerencsétlen városi fiúknak nem volt megfelelő életterük, ahol leereszthették volna a fáradt gőzt a poroszos iskola után. Ezért mindent elkövettek, hogy legyen. Ezzel szemben például Tutajosnak a Tüskevárban hatalmas és életbarát élettere van!

Harmadikban osztály év végén a delikvensnek már egyáltalán nem szerepelt a bizonyítványban 3-as osztályzat. Csak néhány 4-es. Nahát! 

Apropó, majd’ elfelejtettem idetenni a harmadikban történt, esedékes SNI felülvizsgálat eredményét!

„Magas-átlagos intellektus, kiemelkedő munkamemória, átlagos figyelmi nívó mellett a tanulásban jól teljesít, viszont figyelme könnyen fárad. Az autizmus spektrum zavar továbbra is fennáll, melynek tünetei kevésbé látványosak, egyedül a reciprok szociális interakciók értelmezésében figyelhető meg nála nehézség a vizsgálati helyzet során. Beszédhibája, olykor diszgrammatikus mondatszerkesztése miatt további logopédiai ellátása indokolt.”

(Összehasonlításképpen: a kiinduló, 3 évesen megállapított diagnózis ide kattintva olvasható el.)

Ilyen volt - ilyen lett. Kattintásra külön ablakban nyílik nagyobb méretben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése