2017. február 10., péntek

A berendezés marad! Magatartászavar vizsgálata, a (vélelmezett) autizmus diagnózis

2015. október. Megyünk vizsgálatra a helyi, neves gyermekfejlesztő szervezethez, akiket ajánlottak nekünk, amíg bejutunk a nevelési tanácsadóba… Vagy esetleg tudják ők helyettesíteni is a nevelési tanácsadót, pedagógiai szakszolgálatot?

Magatartászavar vizsgálat: előkészületek

Amikor időpontot kérünk a vizsgálatra, előtte egy jó hosszú kérdőívet kell kitöltenem a gyerekről, az előzményeinkről. Ebben is, hasonlóan a gyermekpszichológushoz, szinte csak a zokniméretemet nem kérdezik meg. Sőt, nemcsak kérdőívet kell kitöltenem, hanem részletes leírást, jellemzést is kell írnom. És nemcsak nekem, hanem annak a gyermeknevelési intézménynek, az ott dolgozóknak is, ahová a gyerek jár. És még az összes eddigi olyan egészségügyi leletet is elkérik másolatban, ami érdemi információval szolgálhat a vizsgálat mellé.
Phű, fárasztó dolog ennyi mindent összeszedni… De a gyermekéért az ember sok mindent megtesz.

Magatartászavar vizsgálat: a berendezés marad? (Vélelmezett) SNI autizmus diagnózis

A vizsgálat is igen hosszú és kimerítő. A bejegyzés írásának időpontjában már nem emlékszek, pontosan mennyi időt kellett a gyerekkel eltöltenünk a vizsgáló – és kezelő helyiségekben, de minimum 2 órát. Egy ekkora gyereknek ez akkor is tortúra, ha hétköznapi „szürke kocka” viselkedésű. Értem én, hogy így lehet róla részletes képet kapni, de... Mindenféle formájú és színű játékokat kell rakosgatni, felismerni, szétválogatni, képeket nézegetni. Aztán pedig a tornaszobában labdázni, végigmenni a pad tetején, stb.
Itt is megvadul a gyerek, hasonlóan a 3 éves gyerekorvosi státuszvizsgálaton tapasztaltakhoz… Veszélyérzet nélkül, 100 % kíváncsisággal bontja a berendezést. És nem túl sikeresen vehető rá arra, hogy csinálja végig a feladatokat, működjön együtt. Erősen megy a saját feje után, nem nagyon lehet megvizsgálni sem. Gyakorlatilag 4 felnőtt marad alul az ő akaratával szemben! Vajon itt is frusztrálhatja valami? Nem tudom.

Mindenesetre a végén, amikor a gyógypedagógusok óvatosan közlik velünk, hogy ők a megtapasztaltak alapján SNI autizmus spektrumzavarra gondolnak, egyszerre hidegzuhanyozva és leforrázva ülünk ott a gyerek apjával…
Most akkor mi van?

Vélelmezett autizmus diagnózis

Rendben, hogy SNI gyerek, de SNI autizmus diagnózis? Az nem lehet!

Vagy mégis?
És "szelektív" SNI autizmus? Egyes helyeken SNI autista, máshol pedig nem (annyira)? Ez hogy lehet?
Mi főleg azért jöttünk ide, hogy közelebb kerüljünk a megfejtéshez: miért nem szobatiszta még és miért nem beszél… Erre jól megkaptuk. A gyerek megint feladta nekem a rejtvényt, amin gondolkodhatok.
Bakker, mindazok ellenére vannak ilyen tünetei, hogy amit csak lehetett, elkövettem, hogy minél kevesebb atrocitás érje a gyerekeimet eddig életük során… A nagyobbnál jól működött, a kicsinél valamiért nem annyira. Pedig a foglalkozásomból, a keleti egészségkultúrás ismereteimből kifolyólag nagyságrendekkel többet és minőségibbet tudtam elkövetni, mint egy átlagos szülő.
Az sem kismiska, hogy (itt is) gyermekpszichiátert emlegetnek a diagnózis egyértelműsítése, hivatalosítása és a kezelés elkezdése végett. (Gyermek)pszichiáter? Vajon ő is abba a 90%-ba tartozik, aki 10 perces felmérés után felírja a pirulákat? Hivatkozva arra, hogy a hivatalos, materialista orvos(ság)tudomány szerint az ilyen probléma kizárólag az agy genetikai-kémiai egyensúlyzavarára és a krónikus nyugtatóhiányra vezethető vissza, és egyes-egyedül így lehet rajta könnyíteni? (Nem neki van egész véletlenül például krónikus józanparasztiész-hiánya?)

És vajon, ha hozzá küldtek, elkerülhetjük egyáltalán a hivatalos SNI autizmus diagnózist ilyen tünetekkel?
Egyáltalán mivel jár ez az egész?
Arról mindenesetre már most tegyenek le, hogy majd csak úgy belenyugszok abba, és kutakodás nélkül elfogadom, hogy a gyerekem valamilyen okból kifolyólag, minden jel szerint nem tud önmaga lenni. Noha anatómiailag minden szerve épségben megvan és működik, és egyébként mint a makk! Engem nem abból a fából faragtak.
Magatartászavar vizsgálat eredménye:
közel 7 oldalas szakértői vélemény

Milyen jó, hogy fizetjük az eü biztosítást (is)...

A vizsgálat után néhány héttel majdnem 7 oldalas szakértői véleményt kaptunk postán. Ebben szerepelnek azok az adatok is, amiket a kérdőívekben és a jellemzésekben leírtunk.
Ez a móka 18.000 Ft-unkba került. Nagyon nem egy olcsó mulatság ez a magatartási zavar, SNI autizmus…

Nálatok hogyan zajlott egy ilyen vizsgálat? Szeretettel fogadom a történeteidet a hozzászólásokba.


A következőben egy sokszor átírt és sokat szelídült bemutató következik arról, hogy az írás készülésének időpontjában kik is próbálják hivatalosan, materialista alapokon kezelni az SNI autizmust (amit materialista alapokon nem nagyon lehet)… Elöljáróban egy idézet:

Az orvos olyan ember, aki alig ismert hatású gyógyszereket ír fel még kevésbé ismert betegségekre egyáltalán nem ismert pácienseknek. (Voltaire)


(A szakértői véleményből személyiségi jogok miatt csak bemutató képeket tettem a bejegyzésbe. Ha valaki szeretné őket megnézni, személyesen megteheti.)

Folytatása következik...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése