2017. február 10., péntek

A berendezés marad! Magatartászavar vizsgálata, a vélelmezett autizmus diagnózis

2015. október. Ekkor mentünk vizsgálatra a helyi, neves gyermekfejlesztő szervezethez, akiket ajánlottak nekünk, amíg bejutunk a nevelési tanácsadóba… Vagy esetleg tudják ők helyettesíteni is a nevelési tanácsadót, pedagógiai szakszolgálatot?

Magatartászavar vizsgálat: hosszas előkészületek

Amikor időpontot kértünk, előtte egy jó hosszú kérdőívet kell kitöltenem a gyerekről, az előzményeinkről. Ebben is, hasonlóan a gyermekpszichológushoz, szinte csak a zokniméretemet nem kérdezték meg. Sőt, nemcsak kérdőívet kellett kitöltenem, hanem részletes leírást, jellemzést is kellett írnom. És nemcsak nekem, hanem annak a gyermeknevelési intézménynek, az ott dolgozóknak is, ahová a gyerek járt. És még az összes eddigi olyan orvosi leletet is elkérték másolatban, ami érdemi információval szolgálhatott a vizsgálat mellé.

Phű, fárasztó dolog volt ennyi mindent összeszedni… De a gyermekéért az ember sok mindent megtesz.


Magatartászavar vizsgálat: a berendezés marad? Vélelmezett súlyos (SNI) autizmus diagnózis

A vizsgálat is igen hosszú és kimerítő volt. A bejegyzés írásának időpontjában már nem emlékszek, pontosan mennyi időt kellett a gyerekkel eltöltenünk a vizsgáló – és kezelő helyiségekben, de minimum 2 órát. Egy ekkora gyereknek ez akkor is tortúra, ha hétköznapi „szürke kocka” viselkedésű. Értem én, hogy így lehet róla részletes képet kapni, de... Mindenféle formájú és színű játékokat kellett rakosgatni, felismerni, szétválogatni, képeket nézegetni. Aztán pedig a tornaszobában labdázni, végigmenni a pad tetején, stb.

Itt is megvadult a gyerek, hasonlóan a 3 éves gyerekorvosi státuszvizsgálaton tapasztaltakhoz… Reális veszélyérzet nélkül, 100% kíváncsisággal bontotta a berendezést. És nem túl sikeresen volt rávehető rá arra, hogy csinálja végig a feladatokat, működjön együtt. Erősen ment a saját feje után, nem nagyon lehetett megvizsgálni sem. Gyakorlatilag 4 felnőtt maradt alul az ő akaratával szemben! Vajon itt is frusztrálhatta valami? Nem tudom.

Mindenesetre a végén, amikor a gyógypedagógusok óvatosan közölték velünk, hogy ők a megtapasztaltak alapján autizmus spektrumzavarra gondolnak, egyszerre lehidegzuhanyozva és leforrázva ültünk ott a gyerek apjával…

Most akkor mi van?

Vélelmezett autizmus diagnózis

Rendben, hogy SNI gyerek, de (súlyos SNI) autizmus diagnózis? Az nem lehet!

Vagy mégis? 

És "szelektív" autizmus? Egyes helyeken súlyos (SNI) autista, máshol pedig nem (annyira)? Ez hogy lehet? 

Mi főleg azért jöttünk ide, hogy közelebb kerüljünk a megfejtéshez: miért nem szobatiszta még és miért nem beszél… Erre jól megkaptuk. A gyerek megint feladta nekem a rejtvényt, amin gondolkodhatok.

Bakker, mindazok ellenére vannak ilyen tünetei, hogy amit csak lehetett, elkövettem, hogy minél kevesebb atrocitás érje a gyerekeimet eddig életük során… A nagyobbnál jól működött, a kicsinél valamiért nem annyira. Pedig a foglalkozásomból, a komplex holisztikus keleti egész-ségkultúrás ismereteimből kifolyólag nagyságrendekkel többet és minőségibbet tudtam elkövetni, mint egy átlagos szülő.

Az sem volt kismiska, hogy (itt is) gyermekpszichiátert emlegettek a diagnózis egyértelműsítése, hivatalosítása és a kezelés elkezdése végett. (Gyermek)pszichiáter? Vajon ő is abba a 90%-ba tartozik, tisztelet a kivételnek, aki 10 perces felmérés után felírja a legális tudatmódosítókat? Hivatkozva arra, hogy a hivatalos tünetelnyomó betegségügy szerint az ilyen probléma kizárólag az agy genetikai-kémiai egyensúlyzavarára és a krónikus nyugtatóhiányra vezethető vissza, és egyes-egyedül így lehet rajta könnyíteni? (Nem neki van egész véletlenül például súlyos krónikus józanparasztiész-hiánya?)

És vajon, ha hozzá küldtek, elkerülhetjük egyáltalán a hivatalos súlyos (SNI) autizmus diagnózist ilyen tünetekkel?

Egyáltalán mivel jár ez az egész?

Arról mindenesetre már most tegyenek le, hogy majd csak úgy belenyugszok abba, és kutakodás nélkül elfogadom, hogy a gyerekem valamilyen okból kifolyólag, minden jel szerint nem tud önmaga lenni. Noha anatómiailag minden szerve épségben megvan és működik, és egyébként mint a makk! Engem nem abból a fából faragtak.

Magatartászavar vizsgálat eredménye:
közel 7 oldalas szakértői vélemény

Milyen jó, hogy fizetjük az eü biztosítást (is)...

A vizsgálat után néhány héttel majdnem 7 oldalas szakértői véleményt kaptunk postán. Ebben szerepelnek azok az adatok is, amiket a kérdőívekben és a jellemzésekben leírtunk.

Ez a móka 18.000 Ft-unkba került. Nagyon nem egy olcsó mulatság ez a magatartási zavar, súlyos (SNI) autizmus…

Nálatok hogyan zajlott egy ilyen vizsgálat? Szeretettel fogadom a történeteidet a hozzászólásokba.

A következőben egy sokszor átírt és sokat szelídült bemutató következik arról, hogy az írás készülésének időpontjában kik is próbálják hivatalos tünetelnyomó betegségügyes alapokon kezelni a súlyos (SNI) autizmust (amit így nem nagyon lehet)… Elöljáróban egy idézet:

"Az orvos olyan ember, aki alig ismert hatású gyógyszereket ír fel még kevésbé ismert betegségekre egyáltalán nem ismert pácienseknek." (Voltaire)

(A szakértői véleményből személyiségi jogok miatt csak bemutató képeket tettem a bejegyzésbe. Ha valaki szeretné őket megnézni, személyesen megteheti.)

Folytatása következik...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése