2023. április 28., péntek

Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia (DSZIT) – „hasonszervi” torna - kezelés #7

A 2017-2018 telén-tavaszán velünk történt komplex holisztikus oki súlyos (SNI) autizmus kezelési - kiegyensúlyozási események…

BCG oltás: nem a mi probléma okozónk (?)

Az érintett túlesett a legutolsó (BCG) gyerekkori kötelező oltás „kivezetésén” (mikro-detoxikálásán) is - nem hozott lényegi változást. Ezek szerint ez anno nála nem okozott működési zavart. Vagy esetleg okozott, de az eddigi kezelés, pl. a klasszikus homeopátia (Tuberculinum nozóda?) már kitisztította azt… (?)

Idegrendszer építő gyerek-neurológus

Sorstársi javaslatra elvittem az érintettet vizsgálatra és tanácsadásra egy nyitott személetű és (a jelek szerint) hozzáértő gyerek-neurológushoz… Ő jó alaposan megnézte a gyereket, és többek között túlmozgásos duracellnyuszinak, kapkodónak, figyelmetlennek, pontatlannak, bal-jobb oldaliságot illetően nem egyértelműnek és echolálónak (hallott szöveget ismételgetőnek) jellemezte. Egyébként a többi tulajdonságait nagyjából az életkorának megfelelőek látta… Ezek az észrevételek eléggé stimmeltek is.

A neurológus értelmes, komplex, nil nocere idegrendszer építő-rendező-működéstámogató dolgokat javasolt. Pl. játék- és mozgásterápiák (Son-Rise, FloorTime, DSZIT), idegrendszer tápanyagok (halolaj, vitaminok, folát - ezek Dr Tinus Smits kezelési elveiben is megtalálhatók), … Ezen kívül, amíg nem lesz hivatalos diagnózis, adott egy saját kórmeghatározást, amire jár némi támogatás. (Ó de jó, ő érti a lényeget, sikerült megint nekünk való helyre kerülnünk.)

DSZIT - Dinamikus Szenzoros
Integrációs Terápia:
boldog egyensúlyozós fejlődés-
támogatás saját igény szerint:
fellógatva hálóba, labdákkal
(saját fotó)

Hasonszervi jelleggel működő mozgásterápia?

A gyerek-neurológus javaslata nyomán utánanéztem mozgásterápiáknak, és találtam egy DSZIT szakembert, egy gyógypedagógust – helyileg az érintett óvodájától körülbelül 15 perc sétányira… Hű de megörültem neki. Elkezdtünk hozzá járni, és sokat beszélgettem is vele. Közös volt a hullámhosszunk, minden változásnak együtt örültünk, amit láttunk a gyereken. Sikerült megint nekünk való helyre kerülni!

Kiderült, hogy a DSZIT (Ayres - dinamikus szenzoros integrációs terápia) tornában az érintett a megfelelő nagymozgásos és/vagy finommozgásos fejlesztő játékokkal szabadon játszhat, szabadon mozoghat, ahogy pont akkor, pont ott jólesik neki (és nem úgy, ahogy mások szubjektív módon diktálják, pl. a TSMT-ben), miközben szakszerű kísérést, terelgetést kap mindehhez… 

Ez igencsak homeopátiás elven működő kezelésnek tűnt már elsőre is. (És itt felmerül a Vekerdy Tamás által nagyon fontosnak tartott szabad játék kivételes fejlesztő hatásának homeopátiás jellegű működése… éppen ahol tart a gyerek a fejlődésben, úgyis a következő lépcsőt fogja magának építeni...)

  • A homeopátia a potenciálással sokszor megismételt tanító életerő (enegia) mintázatokat ad a használójának, ezzel lépésről lépésre tanítja egész-ségesebben működni, újrafejleszteni magát, átírni az életellenes működési beidegződéseit. 
  • A megfelelő ismétlődő testmozgás ugyanezt teszi.

Ennél fogva az ilyen mozgásterápiák először hozhatnak átmeneti tünet felerősödést, aztán tartós javulás várható. Például a már szobatiszta gyermeknek ideiglenesen újra pelenkára lesz szüksége. Nahát, nahát, micsoda tünetelnyomó tudormányos véletlen egybeeséses szemfényvesztés… Ez nekünk nagyon beleillett a komplex holisztikus oki kezelésbe.

Nagyon dióhéjban összefoglalva a foglalkozásokon néhány hónapig csak nagymozgásokra terelgették az érintettet, majd később a nagymozgásos foglalkoztatás után leültették finomozgásokat is fejleszteni, színezni, rajzolni. Itt lett hajlandó egyáltalán először aktívabban ceruzát fogni a kezébe

Hab a tortán, hogy munkaidőn kívül is járhattunk, és intéznem kellett az érintettnek hivatalos diagnózist, és így egy szerződés folytán az önkormányzat kifizette helyettünk a(z amúgy sem túl drága) mozgásterápiát… De jó, hogy ennek is én voltam kénytelen utánajárni, mert a nevelési tanácsadóban sajnos nem kötötték az orromra, hogy van ilyen lehetőség is…

 

KATT A KÉPRE! Mozgásterápiához ez dukál:
az egyik idegrendszer tápanyag, amit a
gyere-neurológus javasolt: a FOLÁT!
Mert az emberek nagy részének szervezete
nem tudja feldolgozni a folsavat...


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése