2017. június 16., péntek

Vérfagyasztó éjjeli sikítás: az SNI autizmus alvászavar

Avagy, az aspergeres fiú (nem)ballagása, és ami mögötte van...

SNI autizmus alvás: éjjeli sikítás
(freeimages /
scanner-fear-4-1251128)
Az SNI viselkedészavaros autizmus tünetei között már írtam egy gyakori jelenségről. Arról, amikor egy ilyen gyermek alvás közben napi szinten felriad, és sikítva körberohanja a szobát. Mintha nagyon súlyos rémálmai lettek volna! Eközben pedig átgázol mindenkin és mindenen, aki / ami az útjába kerül…

A napokban erről a jelenségről beszéltek az egyik TV-ben is, hogy sajnos mekkora hátrányban van az iskolában egy aspergeres fiú a reggeli elkésések folytán is, az alvászavara miatt… Most eltekintek attól, hogy az iskolaigazgató vagy az osztályfőnök emberileg milyen, a tünetet szeretném megfogni. Mert bizony ez nagyon súlyos tünet, körülbelül teljesen ellehetetleníti az életet. Mind az érintettnél, mind a környezeténél! Ezért muszáj (lenne) vele kezdeni valamit, amivel nem rontjuk tovább az érintett állapotát, elsődleges prioritást kellene kapnia! Utána jöhet minden más, bármilyen fejlesztés! Jó alvás nélkül nincs egészséges élet!
Ennek ellenére a riportban szereplő, SNI viselkedészavaros autizmusban nagy szakértő(nek tartott) hölgy lényegében nem tudja ezen jelenség okát (ahogy érzékeltem, nem is kíváncsi rá). Maximum vele együtt élni tudja megtanítani a gyerekeket és a környezetét.

Mit lehet tenni súlyos autisztikus alvászavar esetén? Avagy csúzlival ágyú ellen


Egyik választási lehetőség: rákerestem a neten, hogy mit javasolnak. A leghivatalosabb materialista SNI auti oldalon is csak nagyon 'langyos' enyhítési javaslatokat találtam. Pl. esti rutin kialakítása, megnyugtató, relaxáltató tevékenységek, zavaró ingerek és elektromágneses eszközök mellőzése, jutalmazás, a szülők között terhek megosztása, stb. Ezeket az ember józan paraszti ésszel magától is kialakítja magának. És még egy hétköznapi alvászavart sem mindig lehet ilyenekkel elcsípni! De mivel ez nem hétköznapi alvászavar, ezek körülbelül mint a halottnak a puszi. Jobb híján, a kiváltó ok ismerete nélküli félrekezelésként a gyerek viselkedését célozzák meg vele.
Hogy érzékeltessem, milyen is ez: tegyük fel, hogy nagyon fáj a fejed, szétveti a feszültség. Amikor enyhítésért fordulsz vele egy "szakértőhöz", ő a fejfájással nem tud csinálni semmit, mert például nem tudja, hogyan masszírozza a fejeden befeszült izmokat. Ellenben megjutalmaz, ha nem nyöszörögsz. Cumi, kéred? Vagy esetleg kapsz patikában kapható legális tudatmódosító szert, amihez garantált a hozzászokás, és a további romlás... Ha a szemléltetésben még drasztikusabb akarok lenni: ez olyan, mint amikor az éheztetett gyereknek homeopátiás szert adnak, hogy ne sírjon az éhezés miatt. Ugye ez börtönt érdemel? Hát akkor hogy lehet az, hogy az SNI autizmus alvászavara ellen, ami egy nagy szenvedés, a szakértők nem hajlandók megpróbálni szakszerűen használni mindent, akár újdonságokat is, ami nem árt, és esetleg még működhet is, és még nincsenek börtönben? Csak mert a gyerek ettől még nem hal meg, csak az életminősége lesz lehetetlen?


Hogy mi az IGAZI megoldás? Ismétlés következik, a másik választási lehetőség, órát az órásmesterhez vinni:
Ilyen volt, amikor nem kapott semmit - a magánóvoda szakvéleménye
(saját fotó)

SNI autizmus alvászavar kezelése: a gyerek többszintű kiegyensúlyozása, nehézfém terhelés mentesítése

Általános, hétköznapi szinten:

A volt SNI autisztikus gyerekemnek is volt elég súlyos alvászavara, ha például feledékenység miatt hosszabb ideig nem adtam neki semmit, és nem csináltam vele semmit.
Ha viszont folyamatosan kapott egy virág-homeo jellegű általános kiegyensúlyozó szert, mellette a nem adáshoz képest jól aludt. Legalábbis nem nagyon voltak felriadások. Ez a jelek szerint egy szelíd tüneti kezelő eszköz lehetett neki, mellékhatások, hozzászokás és további egészségkárosítás nélkül, ami igen nagy szó! Megkönnyebbült az életünk, a riportban szereplő fiúhoz képest rendkívül jól jártunk vele! És olyan gyerekről is tudok, akinek ezen szer adása mellett gyakorlatilag megoldódott a hasonló tünete. Materialista tudománytalanul, naivan, placebó" alapon, "véletlen" egybeeséssel... Tehát mindenki más, nincs két egyforma ember! Érdemes keresgélni és több természetes és egészségbarát eszközt letesztelni!

Egyénre szabott szinten:

Amikor ugyanez a gyerekem személyre szabott, egészségbarát komplex holisztikus kezelést kezdett el kapni, az éjjeli sikítások, különféle kiürítési tünetek (pl. furcsa hasmenések) kíséretében, de folyamatosan enyhültek és ritkultak. Még nagyságrendekkel mélyebben kezdett el aludni, és onnantól kezdve indult be igazán a fejlődése! Az utolsó éjjeli sikítás akkor volt, amikor megkapta az első komolyabb nehézfémterhelés csökkentésére való szert. Azóta az alvászavart mintha elvágták volna.

A meglepetéses átmeneti tünet felerősödést okozó placebó...

Ez az alvászavar megszűnés is "materialista tudománytalanul, naivan, placebó" alapon, "véletlen" egybeeséssel történt. A hivatalos materialista tudományban megmondják a szokásos, rendkívül „komoly” távdiagnózissal, érdembeli vizsgálatok nélkül. (Vagy nem is volt olyan véletlen, és tényleg zavarómezők, nehézfém terhelés álltak a hátterében az érintett anyagcseréjében, idegrendszerében, agysejtjeiben (!)? Ami, micsoda véletlen egybeesés, a 2 hós oltás után kezdődött?)

TÉNYLEG a gyerek a fontos?
(freeimages /
river-stones-series-1-1177378)
Mindenki felteheti magának a kérdést, hogy számára mi a fontos... A gyerek igazi jólléte, vagy a kezelés jellege: materialista tudományos és (dollárjeles) evidence based? (Evidence based mellesleg minden emberre vonatkozóan nem létezik, mert mindenki egyedi...) És mi a cél: az-e, hogy a gyerek lehetetlen módon, további egészségkárosodás nélkül, de úgy aludjon minden éjjel, mint a bundamedve, és mellette fejlődjön is; vagy hogy minden mérhető legyen?

Vajon mi kell ahhoz, hogy az ilyen lehetőségek eljussanak a "szakértők" tudatáig? Hogy folytatódjon a mostani tendencia, és néhány év múlva a gyerekek fele SNI viselkedészavaros autista legyen súlyos alvászavarral? Ez költői kérdés volt...

Aki nem hiszi, járjon utána, próbálja ki!

Folytatása következik.

Ha van építő jellegű hozzáfűzni valód, szeretettel várom a hozzászólásokba! Köszönöm!3 megjegyzés:

 1. Szia!
  Nekem a nagy (8) autimmnak pavort diagnosztizált! a háziorvos! úgy hogy semmit nem kért be pusztán elmondtam a tapasztalatunk éjjelre vonatkozóan, a kicsi autim (3) ugyan ezeket produkálja csak meg jobban. Erről a Bach-homeo szerről mit lehet tudni? Hol hogyan mennyiert lehet beszerezni? Köszönöm a válaszod akar itt akar e-mailon: feher.lona @ gmail . com

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jobbulást kívánok! Köszönöm az érdeklődést, írtam emailt.

   Törlés
 2. Szia! Én is hasonló problémákkal küzdök 13 éves lányommal. Aspergeres, nem tud elaludni, szinte semmit nem alszik, nagyon fáradt. Iskolába nagyon nehéz így járni. Szinte minden héten hiányzunk, hogy napközben néha tudjon pihenni. Ez főleg az iskolai tanév időszaka allatt van, mikor közösségbe kell járnia. Reggelente dührohamok, éjszaha sír a tehetetlenségtől. Én meg nem tudok segíteni, ráadásul dolgozni se tudok rendesen mert én se alszok vele együtt. Szeretném én is ennek a szernek a nevét elérhetőségét. Mail címem: gombvillam@freemail.hu köszönöm!

  VálaszTörlés