2017. január 19., csütörtök

Ki segíthet viselkedési problémák esetén? A hivatalos helyek

Tehát akkor a gyerekorvos által a 3 éves státuszon javasoltakat sorra véve:

Nevelési tanácsadó, pedagógiai szakszolgálat

A nevelési tanácsadó említése folytán az a kép jelent meg a lelki szemeim előtt, hogy az egy olyan hely lehet, ahol nevelési tanácsokat adnak. Meglepő módon. Nem tudtam, mit gondoljak róla, még nem voltam ott. Ezt követően rögtön végig is pörgött a fejemben annak a kupacnyi gyereknevelési könyvnek a tartalma, amit elolvastam ezen életem során. Nagy szükségem volt rájuk, mert a rokonságom sajnos nagyon nem állt a helyzet magaslatán a gyerekbarát nevelés terén, és akkor még finoman fogalmaztam. Már alsó tagozatos iskolás koromban megtaláltam Benjamin Spock egy könyvét a szekrényben, és bújtam. Én olvastam egyedül a rokonságból, senki más… Aztán jött a többi könyv, a leghasznosabbak közülük:
 • Elaine N. Aron: Szuperérzékeny gyerekek
 • Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje
 • Adele Faber – Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkül
 • Ranschburg Jenő: Szülők lettünk
 • Ranschburg Jenő: A meghitt erőszak
 • Popper-Ranschburg-Vekerdy: Sorsdöntő találkozások: szülők és gyermekek
 • Susan Forward: Mérgező szülők
 • Esther és Jerry Hicks: Salamon beavató meséi
 • F. Várkonyi Zsuzsa: Milyen nő lesz lányodból, milyen férfi lesz fiadból? Gyermekeink szexuális nevelése
 • John Bradshaw: Vissza önmagunkhoz!
 • És így tovább.
De már nem nagyon van szükségem rájuk, tudom, amit érdemes tudni. Be is sokalltam a tanácsoktól! Mit mondhatnak még nekem ebben a témában, már így is szétdurran a fejem! És a gyakorlat azt mutatja, hogy annyira nem nevelem rosszul a gyerekeimet, a nagylányom például sok ember szerint ritka kiegyensúlyozott és jól nevelt gyerek! A fiamnál valami más probléma állhat a háttérben!


A magyar betegségügy és oktatás átka

Deviáns gyerek, viselkedési
problémák: törjük be?
(freeimages /
boys-will-be-boys-1509706)
A helyi nevelési tanácsadóról érdekes dolgokat tudok. A lányomnak volt régebben egy viselkedési nehézségekkel küzdő osztálytársa, aki egy ideig a lányom mellett ült. Elég nehezen győztem a nyugis, de érzékeny lelkületű lányomat kiszedni a viselkedése által kiváltott stresszből… Ezt mellesleg többnyire nem is a gyereknevelési könyvek szerint csináltam, hanem a stresszoldó eszközeimmel, például ÉFT-vel (Ez lelki akupresszúra. Sajnos egy zabszemes hátsójú örökmozgón használni körülbelül olyan, mint futó vadra lőni, és ha energiatoxinok vannak a szervezetében, nem is hat.). Hab a tortán, hogy ez a viselkedési nehézséges osztálytárs a fiammal nagyon elvolt (hasonló a hasonlót vonzza?). Amikor játszottak az udvaron, szokás szerint vadul, nekem hatszor olyan ébernek kellett lennem, mint egy rétisasnak, és kontrollálnom őket, nehogy valamelyiknek baja essen. Ott is égnek állt a hajam, de az ember nagyon sok mindent megtesz a gyerekeiért. És igyekeztem mögé látni, hogy vajon mi lehet az osztálytárs problémája mögött?
A nevelési tanácsadóhoz visszakanyarodva, a viselkedési nehézséges osztálytársat szintén a pedagógiai szakszolgálatba irányították. Talán 3 hónappal későbbre már kaptak is időpontot vizsgálatra... Addig az osztálytárs anyja tőlünk, az osztálytársak szüleitől kért és kapott is támogatást: olvasnivalókat és tippeket. Tőlem is. Nagyon meg is köszönte, sok hasznos javaslattal lett gazdagabb. (Indulásnak szuper! Kérdés, hogy ha a személyiség 80-96%-át jelentő tudatalatti szinten nincs tisztítva a gyerek és a szülő, akkor a személyiség tudatos 4-20%-a, az elme mit tud az ilyen ismeretekkel kezdeni…) Amikor pedig bejutottak a nevelési tanácsadóba, emlékeim szerint sajnos túl sok eredménye nem lett a látogatásnak. :-( Nem akarom a nevelési tanácsadót leminősíteni, biztosan szakember hiány van, de akkor most hogy is van ez?

Várjak minimum 3 hónapot, lehet, hogy a nagy semmire? Hova máshova lehet menni?

Folytatása következik... 


Neked milyen tapasztalataid vannak a viselkedési problémák hivatalos kezelésével? Szeretettel fogadom a történeteidet a hozzászólásokba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése