2017. június 16., péntek

Vérfagyasztó éjjeli sikítás: a súlyos (SNI) autizmus alvászavar

Avagy, az aspergeres fiú (nem)ballagása, és ami mögötte van...

A súlyos (SNI) viselkedészavaros autizmus tünetei között már írtam egy gyakori jelenségről. Arról, amikor egy ilyen gyermek alvás közben napi szinten felriad, és sikítva körberohanja a szobát. Mintha nagyon súlyos rémálmai lettek volna! Eközben pedig átgázol mindenkin és mindenen, aki / ami az útjába kerül…

SNI autizmus alvászavar:
éjjeli sikítás (freeimages /
scanner-fear-4-1251128)
A napokban erről a jelenségről beszéltek az egyik TV-ben is, hogy sajnos mekkora hátrányban van az iskolában egy aspergeres fiú a reggeli elkésések folytán is, az alvászavara miatt… Most eltekintek attól, hogy az iskolaigazgató vagy az osztályfőnök emberileg milyen, a tünetet szeretném megfogni. Mert bizony ez nagyon súlyos tünet, körülbelül teljesen ellehetetleníti az életet. Mind az érintettnél, mind a környezeténél! Ezért muszáj (lenne) vele kezdeni valamit, amivel nem rontjuk tovább az érintett állapotát, elsődleges prioritást kellene kapnia! Utána jöhet minden más, bármilyen fejlesztés! Először mindig a szálkát kell a sebből kihúzni, utána lefertőtleníteni és bekötözni! Jó alvás nélkül nincs egész-séges élet!

Ennek ellenére a riportban szereplő, súlyos (SNI) viselkedészavaros autizmusban nagy (tünetelnyomó betegségügyi tudormányos) szakértő(nek tartott) hölgy lényegében nem tudja ezen jelenség okát (ahogy érzékeltem, nem is kíváncsi rá). És segíteni sem tud rajta érdemben. Maximum vele együtt élni tudja megtanítani a gyerekeket és a környezetét. Ez ám a segítség!

Mit lehet tenni súlyos autisztikus alvászavar esetén? Avagy csúzlival ágyú ellen

Egyik választási lehetőség: rákerestem a neten, hogy mit javasolnak. A leghivatalosabb súlyos (SNI) auti oldalon is csak nagyon 'langyos' enyhítési javaslatokat találtam. Pl. esti rutin kialakítása, megnyugtató, relaxáltató tevékenységek, zavaró ingerek és elektromágneses eszközök mellőzése, jutalmazás, a szülők között terhek megosztása, stb. Ezeket az ember józan paraszti ésszel magától is kialakítja magának. És még egy hétköznapi alvászavart sem mindig lehet ilyenekkel elcsípni! De mivel ez nem hétköznapi alvászavar, ezek körülbelül mint a halottnak a puszi. Jobb híján, a kiváltó ok ismerete nélküli félrekezelésként a gyerek viselkedését célozzák meg vele. 

Jutalom a nemnyöszörgésért

Hogy érzékeltessem, milyen is ez: tegyük fel, hogy nagyon fáj a fejünk, szétveti a feszültség. Amikor enyhítésért fordulunk vele egy "szakértőhöz", ő a fejfájással nem tud csinálni semmi érdemlegeset, mert például nem tudja, hogyan masszírozza a fejünkön befeszült izmokat. Ellenben megjutalmaz, ha nem nyöszörgünk. Cumi, kérjük? Vagy esetleg kapunk patikában kapható legális tudatmódosító szert, amihez garantált a hozzászokás, és a további romlás... Ha a szemléltetésben még drasztikusabb akarok lenni: ez olyan, mint amikor az éheztetett gyereknek homeopátiás szert adnak, hogy ne sírjon az éhezés miatt. Ugye ez börtönt érdemel? Hát akkor hogy lehet az, hogy a súlyos (SNI) autizmus alvászavara ellen, ami egy nagy szenvedés, a "szakértők" nem hajlandók megpróbálni szakszerűen használni mindent, akár újdonságokat is, ami nem árt, és esetleg még működhet is, és még nincsenek börtönben? Csak mert a gyerek ettől még nem hal meg, csak az életminősége lesz lehetetlen?

Hogy mi az IGAZI megoldás? Ismétlés következik, a másik választási lehetőség, órát az órásmesterhez vinni:

Ilyen volt, amikor nem kapott semmit - a magánóvoda szakvéleménye
(saját fotó)

Súlyos (SNI) autizmus alvászavar kezelése: a gyerek többszintű kiegyensúlyozása, nehézfémterhelés-mentesítése

Általános, hétköznapi szinten:

A volt súlyos (SNI) autisztikus gyerekemnek is volt elég súlyos alvászavara, ha például feledékenység miatt hosszabb ideig nem adtam neki semmit, és nem csináltam vele semmit.

Ha viszont folyamatosan kapott egy virág-homeo jellegű általános kiegyensúlyozó szert, mellette a nem adáshoz képest jól aludt. Legalábbis nem nagyon voltak felriadások. Ez a jelek szerint egy szelíd tüneti kezelő eszköz lehetett neki, mellékhatások, hozzászokás és további egész-ségkárosítás nélkül, ami igen nagy szó! Megkönnyebbült az életünk, a riportban szereplő fiúhoz képest rendkívül jól jártunk vele! És olyan gyerekről is tudok, akinek ezen szer adása mellett gyakorlatilag megoldódott a hasonló tünete. „Szemfényvesztő placebó” alapon, tünetelnyomó tudormányos véletlen egybeeséssel... Tehát mindenki más, nincs két egyforma ember! Érdemes keresgélni és több természetes és életbarát eszközt letesztelni!

Egyénre szabott szinten:

Amikor ugyanez a gyerek személyre szabott, egész-ség-barát komplex holisztikus kezelést kezdett el kapni, az éjjeli sikítások, különféle kiürítési tünetek (pl. furcsa hasmenések) kíséretében, de folyamatosan enyhültek és ritkultak. Még nagyságrendekkel mélyebben kezdett el aludni, és onnantól kezdve indult be igazán a fejlődése is! Az utolsó éjjeli sikítás akkor volt, amikor megkapta az első komolyabb nehézfémterhelés csökkentésére - kivezetésre való szert. Azóta az alvászavart mintha elvágták volna.

A meglepetéses átmeneti kellemetlen tünet felerősödést okozó "placebó"...

TÉNYLEG a gyerek a fontos?
(freeimages /
river-stones-series-1-1177378)
Ez az alvászavar megszűnés is „szemfényvesztő placebó” alapon, tünetelnyomó tudormányos véletlen egybeeséssel történt. A hivatalos tünetelnyomó betegségügyben megmondják a szokásos, rendkívül „komoly” távdiagnózissal, érdembeli kivizsgálás nélkül. (Vagy nem is volt olyan véletlen, és tényleg zavarómezők, nehézfém terhelés álltak a hátterében az érintett anyagcseréjében, idegrendszerében, agysejtjeiben (!)? Ami, micsoda tudormányos véletlen egybeesés, a 2 hós oltás után kezdődött?)

Mindenki felteheti magának a kérdést, hogy számára mi a fontos... A gyerek igazi jólléte, vagy a kezelés bizonyított jellege: tünetelnyomó tudormányos és (dollárjeles) evidence based? (Evidence based mellesleg minden emberre vonatkozóan nem létezik, mert mindenki egyedi...) És mi a cél: az-e, hogy a gyerek lehetetlen módon, további egész-ségkárosodás nélkül, de úgy aludjon minden éjjel, mint a bundamedve, és mellette fejlődjön is; vagy hogy minden mérhető legyen? És hogy most meg legyen oldva, vagy esetleg X év múlva, amikor a tünetelnyomó tudormány esetleg talán eljut arra a szintre, hogy lejjebb ad az anyagiasságból, és előkerül nála az emberségesség?

Vajon mi kell ahhoz, hogy az ilyen lehetőségek eljussanak a "szakértők" tudatáig? Hogy folytatódjon a mostani tendencia, és néhány év múlva a gyerekek fele SNI viselkedészavaros autista legyen súlyos alvászavarral? Ez költői kérdés volt...

Aki nem hiszi, járjon utána, próbálja ki!

Folytatása következik.
Ha van építő jellegű hozzáfűzni valód, szeretettel várom a hozzászólásokba! Köszönöm!

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nekem a nagy (8) autimmnak pavort diagnosztizált! a háziorvos! úgy hogy semmit nem kért be pusztán elmondtam a tapasztalatunk éjjelre vonatkozóan, a kicsi autim (3) ugyan ezeket produkálja csak meg jobban. Erről a Bach-homeo szerről mit lehet tudni? Hol hogyan mennyiert lehet beszerezni? Köszönöm a válaszod akar itt akar e-mailon: feher.lona @ gmail . com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jobbulást kívánok! Köszönöm az érdeklődést, írtam emailt.

      Törlés
  2. Szia! Én is hasonló problémákkal küzdök 13 éves lányommal. Aspergeres, nem tud elaludni, szinte semmit nem alszik, nagyon fáradt. Iskolába nagyon nehéz így járni. Szinte minden héten hiányzunk, hogy napközben néha tudjon pihenni. Ez főleg az iskolai tanév időszaka allatt van, mikor közösségbe kell járnia. Reggelente dührohamok, éjszaha sír a tehetetlenségtől. Én meg nem tudok segíteni, ráadásul dolgozni se tudok rendesen mert én se alszok vele együtt. Szeretném én is ennek a szernek a nevét elérhetőségét. Mail címem: gombvillam@freemail.hu köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Szia! Nekem még iskolakezdés előtt álla fiam, de borzalmasak az éjszakáink. Mi ez a homeopátiás szer? Segítenél? feherszilvia.main@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Jobbulást kívánok Nektek is. Ha fent vagy a Facebookon, várlak szeretettel valódi Facebook profillal az Autizmus X szakmai oldalhoz csatolt csoportba, ott meg lehet tudni, és további fontos szakirodalmakat osztok meg.

      Törlés